­ Aangepast sporten en para-dressuur - KNHS

Aangepast sporten en para-dressuur

Een beperking hoeft je ambities niet in de weg te staan. Integendeel zelfs: dressuur is zelfs een Paralympische sport. Bij dressuur is aangepast sporten geïntegreerd in de reguliere wedstrijdsport. Dat betekent dat ruiters met een beperking mee kunnen doen aan 'normale' wedstrijden, eventueel met een aanpassing of hulpmiddel. Er zijn ook speciale wedstrijden aangepast sporten waar geen valide ruiters aan mee mogen doen.

Classificatiekeuring
Wil je met een hulpmiddel of aanpassing meedoen aan reguliere dressuurwedstrijden of wil je meedoen aan de gradeproeven, vraag dan een classificatiekeuring aan. Dan wordt gekeken of je voldoet aan de minimale handicapeis en of je ingedeeld kunt worden in een grade. Worden er dispensaties toegewezen, dan mag je die ook in de reguliere wedstrijdsport gebruiken. 

Aangepast sporten en grades
Bij aangepast sporten kennen we grades I, II, III, IV, V. In grade I komen de sporters uit met de zwaarste handicaps/beperkingen. Sporters in grade V hebben lichte beperkingen, die soms voor een buitenstaander haast niet zichtbaar zijn. De indeling is over het algemeen als volgt:

 • Grade I: sporters met ernstige beperkingen in alle ledematen en de romp. Sporters zijn meestal rolstoel gebruikers, sommigen kunnen wel lopen, maar hebben romp en balansproblemen..
 • Grade II: Voornamelijk rolstoel gebruikers met zeer beperkte romp- en beenfunctie, maar met een licht beperkte arm functie of sporters met een matige beperking in romp en alle vier de ledematen
 • Grade III: Sporters met een ernstige beperking in beide benen maar met een redelijke goede rompbalans en sporters die matige  functiebeperkingen hebben in een arm, een been  en de romp.  Veel sporters zijn rolstoelgebruikers.
 • Grade IV: sporters in deze grade hebben met ernstige beperkingen in twee ledematen of een matige beperking in alle vier ledematen en de romp. De meeste sporters in deze grade kunnen lopen en zijn in het dagelijks leven geen rolstoelgebruiker.
  In deze grade rijden ook blinde ruiters en volwassenen kleiner dan 129 cm.
 • Grade V: sporters met lichte tot ernstige beperking in één ledemaat of een lichte beperking in twee of vier ledematen. In deze grade rijden ook slechtzienden.

Dressuurproeven (gradeproeven)
De bijbehorende dressuurproeven oftewel de gradeproeven staan onder het onderdeel 'dressuurproeven'. Let op: De FEI heeft de gradeproeven in 2017 volledig herzien. Deze proeven kun je downloaden op de FEI-website.

Mogelijkheden aangepast sporten
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om uit te komen in de wedstrijdsport als je een beperking hebt, bekijk dan ook eens het schema dat onderaan deze pagina als PDF staat.

Impuls rubriek aangepast sporten 
Het is voor wedstrijdorganisaties toegestaan om een impulsrubriek uit te schrijven voor ruiters met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking. In de impulsrubriek draait het om het stimuleren van paardrijden voor ruiters met een beperking.

Je mag meedoen aan de impulsrubriek aangepast sporten wanneer je lid bent van de KNHS en de beschikking hebt over een paard of pony waarmee je  het gevraagde in de proef kunt laten zien. Het maakt niet uit welke beperking je hebt. Je moet wel zelfstandig op een paard kunnen zitten en zelfstandig een proef kunnen rijden. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een startpas en ook niet geclassificeerd te zijn. Wil je meedoen? In Mijn KNHS staan alle wedstrijden en in het bijbehorende vraagprogramma staat hoe je kunt inschrijven. Kijk voor meer informatie in de brochure Impuls Aangepast Sporten

Downloads:

Ander Nieuws

 • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
  Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
 • Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
  Alex van Silfhout ziet potentie bij KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie Vragender
 • Verslag dressuurforum 27 februari 2023
  Verslag dressuurforum 27 februari 2023