­ Startpas voor dressuur, springen én eventing - KNHS

Startpas voor dressuur, springen én eventing

Er zijn verschillende startpassen waarmee je kunt deelnemen aan KNHS-wedstrijden in de disciplines dressuur, springen en/of eventing. Een startpas is combinatiegebonden en geldt voor de combinatie van één ruiter en één paard of pony.

Bij deze startpas kun je kiezen voor een geldigheid van 12 maanden, 1 maand, 1 week of 1 dag. 

 • Startpas voor 12 maanden
  Bestel je een nieuwe startpas? Dan mag je sinds 2016 zelf kiezen op welke datum de startpas in moet gaan. 12 Maanden later wordt deze automatisch verlengd, tenzij de startpas 4 weken vóór de verlengingsdatum is afgemeld via MijnKNHS. Oudere startpassen (dat zijn startpassen die vóór 1 januari 2016 zijn aangevraagd) lopen standaard nog van 1 januari t/m 31 december. Die worden dus op 1 januari verlengd. 
 • Startpas voor 1 week, 1 maand of 1 dag
  Je bepaalt zelf wanneer je de startpas in wilt laten gaan. Vanaf die dag is je startpas een maand, week of dag geldig. Met de startpas voor 1 dag mag je, mits het reglementair is toegestaan, meerdere keren op die dag starten (bijvoorbeeld als je meedoet aan een dressuurwedstrijd en twee proeven wilt rijden). De startpassen voor 1 maand, 1 week of 1 dag worden niet automatisch verlengd. Je hoeft ze dus niet op te zeggen. Je vraagt deze startpas aan in MijnKNHS.nl.

 • Startpas voor 1 online proef
  Speciaal voor het online paardrijden is er een dagpas '1 online proef''. Deze is een maand geldig en kun je voor 1 online proef gebruiken.

 • Deelnamepas pilot jeugd (t/m 18 jaar)
  Heb je nog geen startpas en wil je inschrijven voor de impulsrubrieken (BB en alles daaronder) tijdens de pilot jeugdrubrieken dan kun je kosteloos een ‘Deelnamepas pilot jeugd’ aanvragen in Mijn KNHS. De deelnamepas is persoonsgebonden (in tegenstelling tot de andere startpassen niet combinatiegebonden) en hiermee kun je gedurende de pilot jeugdrubrieken inschrijven voor de impulsrubrieken in Mijn KNHS. Vermeldt wel de naam van  je pony(‘s) / paard(en) in het opmerkingenveld zodat de wedstrijdorganisatie weet met welke pony(‘s) / paard(en) je deelneemt.

 • Startpas Impuls en BB paard
  Wil je alleen maar BB/Impuls starten? Vraag dan een BB-startpas aan. Deze kun je gratis aanvragen via Mijn KNHS. Let op: deze startpas moet weer afgemeld worden wanneer ook een reguliere startpas voor hetzelfde paard aangevraagd wordt.

 • Startpas Flex (geldig tot 30-11-2021)
  Een startpas Flex is een combinatiegebonden startpas waarmee in tegenstelling tot de reguliere startpas enkel kan worden deelgenomen aan Flex wedstrijden. Je betaalt voor je eerste startpas Flex eenmalig een bedrag van € 75,00. Daarna kun je, gedurende de pilot Flex wedstrijden, gratis en onbeperkt met verschillende paarden startpassen Flex onder jouw persoonsnummer aanvragen. Daarnaast betaal je per start een afdracht van € 1,50 aan de KNHS. Deze afdracht per start is enkel voor de combinaties met een startpas Flex en wordt achteraf door de KNHS aan de ruiter/amazone gefactureerd. Combinaties met een reguliere startpas die deelnemen aan een Flex wedstrijd betalen deze afdracht per start niet.

Veelgestelde vragen over de startpas

 1. Wat kost een startpas?
  Wat een startpas kost staat in de KNHS Tarievenlijst. Nieuw is dat er sinds 2016 een staffelkorting geldt op de startpassen met een looptijd van 12 maanden. Voor ruiters die jaarlijks een groot aantal paarden starten (zoals sportstallen) kan het aantrekkelijker zijn om gebruik te maken van de universele regeling.

 2. Ik wil ook starten in de disciplines endurance of reining
  In dat geval heb je een startlicentie nodig voor die discipline. Heb je al een startpas voor dressuur/springen/eventing, dan krijg je 75% korting op een startlicentie. Wat een startlicentie kost, staat in de KNHS Tarievenlijst.

 3. Ik wil met mijn paard of pony ook mennen.
  Om wedstrijden te mennen heb je een menlicentie nodig. Heb je al een menlicentie en bestel je een startpas voor dressuur, springen en eventing? Dan geven we je korting. Kijk in de KNHS Tarievenlijst voor de actuele tarieven of neem contact op met de KNHS Servicedesk.
   
 4. Wanneer en hoe kan ik een startpas bestellen?
  Om een KNHS-startpas te bestellen moet je lid zijn van de KNHS via een KNHS-vereniging of via een FNRS-ruitersportcentrum. De startpas zelf bestel je via MijnKNHS.nl

 5. Startpas voor pony of paard?
  Er zijn startpassen voor paarden en voor pony's. Rij je op een pony, dan heb je een ponystartpas nodig t/m het jaar waarin je 18 wordt. Daarna heb je een paardenstartpas nodig, ook als je op een pony rijdt.  

 6. Hoe kan ik een startpas afmelden?
  • Startpassen met een beperkte looptijd (een dag, week of maand) en startlicenties worden automatisch afgemeld na de periode betreffende periode. 
  • Startpassen en startlicenties met een geldigheid van 12 maanden worden automatisch verlengd. Wanneer je deze niet wilt verlengen moet deze tenminste 1 maand voor de verlengdatum opgezegd zijn via MijnKNHS.nl

Ander Nieuws

 • Kees Vellenga overleden
  Kees Vellenga overleden
 • Indoor oefenspringen Nationaal Hippisch Centrum: 25 en 26 februari
  Indoor oefenspringen Nationaal Hippisch Centrum: 25 en 26 februari
 • KNHS Para Dressuur Trophy Zuidwolde gaat door als meetmoment
  KNHS Para Dressuur Trophy Zuidwolde gaat door als meetmoment