­ Jeugdrubrieken eventing organiseren - KNHS

Jeugdrubrieken eventing organiseren

In 2019 is de KNHS begonnen met een pilot jeugdrubrieken voor Dressuur. In 2020 volgen Springen én Eventing. Het gaat om rubrieken voor eventingruiters van 8 t/m 18 jaar met een paard of pony.

Waarom deze nieuwe jeugdrubrieken?
Het doel van de jeugdrubrieken is het sporten met leeftijdsgenoten. In de jeugdrubrieken staat de leeftijd van het kind centraal en niet de grootte van de pony/het paard. Door hier in het sportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van een kind wordt de ontwikkeling meer bevorderd. Bovendien leidt dit tot meer sportplezier. Door de knip te maken tussen basisschool- en middelbare schoolleeftijd trekken kinderen op met leeftijdsgenootjes die over het algemeen in dezelfde fase van ontwikkeling zitten

Wat verandert er?
De rubrieken en daarmee ook de invulling van de cross  wordt opgebouwd rond de leeftijd van het kind. 

Welke rubrieken komen er?

 • JO12 - 8 t/m 11 jaar
 • JO15 – 12 t/m 14 jaar
 • JO19 – 15 t/m 18 jaar

De hoogtes die worden uitgeschreven: 60 – 70 – 80 - 90 en 100 cm.
Deelname in een leeftijdsgroep is mogelijk vanaf de dag dat de startleeftijd is bereikt en in de leeftijdsgroep JO19 tot en met het einde van het jaar waarin de 18 jarige leeftijd wordt bereikt.

Hoe verloopt de inschrijving, registratie en uitslagverwerking?
De deelnemers schrijven zich op reguliere wijze in via Mijn KNHS. Na de sluitingsdatum wordt vanuit de KNHS de inschrijvingen gesorteerd op leeftijd en onder vermelding van de juiste jeugdrubriek aangeleverd. Dit wordt afgestemd met de wedstrijdorganisatie. Het klassement op de wedstrijd wordt opgemaakt per leeftijdsgroep en hoogte. De uitslagen worden op de reguliere wijze verzonden naar de KNHS. De jeugdrubrieken die worden uitgeschreven tijdens de pilot tellen mee voor winstpuntenregistratie in de reguliere klasse.

Wat betekent dit voor de cross?
De invulling van de rubrieken en de cross wordt opgebouwd rond de leeftijd van het kind. Om de parcoursbouwer cross hier in te ondersteunen heeft de KNHS richtlijnen opgesteld ter ondersteuning voor het bouwen van een cross voor de jeugdrubrieken. Deze richtlijnen onderaan deze pagina te vinden.

Ondersteuning
De KNHS geeft ondersteuning op diverse manieren aan alle partijen die betrokken zijn. De KNHS zal onder andere deelnemers en Officials (Technisch Afgevaardigde, Parcoursbouwer etc.) informeren voorafgaand de wedstrijd.

Pilot organiseren?
De KNHS is nog op zoek naar wedstrijdorganisaties die mee willen doen aan de pilot jeugdrubrieken voor eventing. Heb je interesse of wil je meer informatie dan kun je mailen naar: wedstrijden@knhs.nl.

Meer informatie
Kijk hier voor meer informatie en de data van de pilotrubrieken (zodra deze bekend zijn).

Ander Nieuws

 • KNHS-leden over de rol van paarden in coronatijd (deel 5)
  KNHS-leden over de rol van paarden in coronatijd (deel 5)
 • Dressuurtop TeamNL traint in Ermelo *Met Video*
  Dressuurtop TeamNL traint in Ermelo *Met Video*
 • Trainingsadvies op paardrijden.nl
  Trainingsadvies op paardrijden.nl