Deel je wei, iedereen blij
Met deze campagne willen we paardeneigenaren bewust maken van het belang van sociaal contact tussen paarden. De meeste mensen hebben het allerbeste met hun paard voor, maar weten niet dat een paard dat alleen staat eenzaam is, of hoe ze twee paarden veilig aan elkaar koppelen.
Wil jij je paard in contact brengen met soortgenoten, maar weet je niet hoe je dit op een veilige manier kunt doen? Of staat jouw paard op dit moment in een kudde, maar is er veel onrust in de groep? Op deze pagina vind je allerlei tips om je paard in contact te brengen met andere paarden.
- Wil je graag dat je paard met soortgenootjes naar buiten gaat, maar laat de stal waar je paard staat dat niet toe? Kijk dan of er een andere manier is om je paard met andere paarden in contact te brengen. De meest ideale situatie is natuurlijk dat het paard samen met een ander paard in een paddock of wei kan staan. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun je kijken of sociaal contact in de stal mogelijk is. Zo kunnen paarden ook contact maken over een hek of lint. Ook op stal is het voor een paard mogelijk sociaal contact te maken met soortgenoten.
- Sommige mensen vinden het spannend om hun paard bij een ander paard te introduceren omdat ze bang zijn voor verwondingen. Het is dan ook heel belangrijk dat je de paarden rustig aan elkaar laat wennen.
- Een paard dat angstig of agressief is zodra het in de buurt van andere paarden komt heeft een individueel traject nodig om weer ontspannen in een kudde te kunnen lopen. Sluit eerst medische problemen uit. Paarden met pijn zullen zich moeilijker voegen in een kudde. Een oorzaak van een paard dat chagrijnig is of agressief gedrag vertoont kan zijn omdat het paard mentaal of fysiek problemen heeft. Oplossingen liggen bij de rustige introductie, ruim voldoende ruwvoer voeren op meerdere plekken en stress in de omgang met het dier vermijden. Voer geen krachtvoer in de kudde, dit maakt de paarden reactief. Zorg er ook altijd voor dat er voldoende ruimte is voor het paard om te kunnen ontsnappen van de andere paarden. Lukt het niet om een paard te introduceren? Zorg er dan voor dat hij op een veilige manier alsnog contact kan leggen met soortgenoten. Denk hierbij aan een wei of paddock met een lint of een hek ertussen. Zorg ervoor dat de paarden over het lint/hek heen contact met elkaar kunnen leggen. Ook sociaal contact via de stal door bijvoorbeeld tralies draagt hier aan bij.
- Heb je een (dek)hengst en durf je hem om die reden niet in de buurt te laten komen van andere paarden? Probeer hem dan te resocialiseren volgens het stappenplan. Vaak gaat het sociale contact met andere hengsten en ruinen wel heel goed, beter dan verwacht. Een belangrijk punt met het socialiseren van hengsten is dat er geen merries direct in de buurt staan. Zet sowieso een eenzame hengst zo snel mogelijk in de buurt van andere paarden, zodat hij deze kan zien, zodat je het kuddegevoel nabootst. Na de rustige kennismaking op afstand, zoals aangeraden in het stappenplan kan je kijken of er over het hek en door de tralies van de stal al snuffel contact mogelijk is. Hengsten willen, net zoals ieder ander paard, heel graag fysiek contact met soortgenoten.
- Sommige paarden vertonen voedernijd wanneer zij met meerdere paarden buiten staan en gezamenlijk eten krijgen. Paarden die een periode van ruwvoer tekort hebben doorgemaakt worden agressief op het moment dat er gevoerd wordt. Een paard dat regelmatig langer dan 4 uur zonder ruwvoer staat kan hierdoor maagzweren krijgen en dit afreageren op andere paarden. Het paard dat chagrijnig is of agressie vertoont, is vaak het paard dat mentaal of fysiek problemen heeft. Door bijvoorbeeld rugpijn of een maagzweer wil het dier de interactie met andere paarden vermijden. Probeer de fysieke problemen op te lossen, schakel hiervoor een dierenarts in als dat nodig is. Oplossingen liggen bij een rustige introductie, ruim voldoende ruwvoer voeren op meerdere plekken en stress in de omgang met het dier vermijden. Krachtvoer voeren in de kudde is geen goed idee, dit maakt de paarden reactief.
- Paarden van verschillende leeftijden en conditie, hebben verschillende voedingsbehoeftes. Dit kan lastig zijn om te managen in een groep. Je hebt altijd een paar paarden die dikker worden, zeker met het voeren van onbeperkt ruwvoer. Toch is het voeren van voldoende ruwvoer noodzakelijk. Voer het vanuit slowfeeders of in vele kleine porties per dag. Dan kunnen de paarden continu iets knabbelen en hebben ze altijd iets te eten, maar niet onbeperkt te eten. Een oplossing voor paarden met afwijkende voederbehoeftes kan zijn om ze gedurende een dagdeel in een paddock of box apart van elkaar te voeren.
- Zie je een paard alleen staan? Ga op een positieve manier het gesprek aan met de eigenaar en leg uit waarom paarden niet graag alleen staan. Het is wettelijk niet verboden om een paard alleen te houden en dit is dus ook niet strafbaar, Maar als je vermoedt dat er meer aan de hand is (het dier heeft geen drinkwater, de hoeven zijn te lang of ziet er onverzorgd uit bijvoorbeeld) twijfel dan niet om een melding te doen bij de dierenpolitie via telefoonnummer 144.