­ Warm zomerweer - KNHS

Warm zomerweer

Als het warm wordt vragen veel mensen zich af of het wel verantwoord is om te rijden. Lees hier tips voor het rijden met warm weer en download het artikel uit Paard&Sport.

Gaat de wedstrijd door en wat moet ik aan?

Omdat de situatie per locatie kan verschillen bepalen de wedstrijdorganisaties zelf of een wedstrijd doorgaat. Neem voor vragen daarom altijd rechtstreeks contact op met het wedstrijdsecretariaat. Luister wel naar jezelf én naar je paard. De een kan beter tegen warmte dan de ander. Bij outdoorwedstrijden springen en dressuur mag je trouwens zelf weten of je een zomertenue draagt (dus zonder rijjas).  

Koelen en water

Organisatoren en verenigingen worden verzocht ruim te voorzien in waterbakken en/of aftappunten, zodat je je paard kunt laten drinken en koelen. Neem zelf water mee voor het geval het op het wedstrijdterrein beperkt beschikbaar is. Koel je paard na inspanning door afsponzen of afspuiten en bied je paard regelmatig water aan om uitdroging te voorkomen. Let wel op dat je paard na het rijden niet te veel koud water ineens drinkt, om de kans op koliek te voorkomen. Vergeet jezelf niet: zet een petje op en drink voldoende. Naast water kun je een isotone sportdrank nemen om verloren zouten aan te vullen. 

Elektrolyten

Verlang je langdurige inspanning van je paard, geef dan naast regelmatig water ook elektrolyten om de door het zweten verloren zouten weer aan te vullen. Zeker bij duursporten zoals endurance, eventing en marathon is dit aan te raden.

Schaduw

Probeer zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken waar dat mogelijk is. Laat het paard niet te lang op de trailer staan en zorg ervoor dat vrachtwagen en trailer zo goed mogelijk doorluchten door alles open te zetten.

Oververhitting

Paarden kunnen veel beter zweten dan bijvoorbeeld honden, maar ook bij paarden kan hittestress (heat stress) voorkomen. Niet alleen tijdens arbeid, maar ook als de dieren in de zomer in een wei zonder schaduw lopen. Hoe voorkom je problemen? Download het artikel uit Paard&Sport over oververhitting (PDF).

Algemene tips

Niet alleen als je aan het rijden bent moet je rekening houden met de warmte. Zorg er voor dat je paard de hele dag over genoeg vers drinkwater beschikt, een paard drinkt met dit weer soms wel 50 liter per dag. Ook is het belangrijk dat je paard de schaduw kan opzoeken.

 • Wil je paard niet goed drinken, voeg dan een scheutje appelsap toe.
 • Zet je paard in het midden van de dag lekker op stal, en wanneer het niet meer zo warm is buiten zetten.
 • Ga 's ochtends vroeg voordat het warm wordt, of juist in de avond als het niet meer zo warm is.
 • Spuit de vliegendeken een paar keer af met koud water en doe hem daarna weer op.
 • Spuit je paard een paar keer af met lauw/koud water.
 • Wanneer je paard in de wei staat bescherm hem dan goed tegen de zon. Zo kun je de licht gekleurde plekken zoals de neus insmeren met zonnebrand.

Voor wedstrijdorganisaties

 • Probeer het programma in te korten, vroeger te starten of het parcours of route minder zwaar te maken.
 • U kunt een tropenrooster hanteren en de starttijden vervroegen of verlaten om de warmste uren te vermijden.
 • Laat prijsuitreikingen versneld of zonder paard uitvoeren.
 • Laat de organisatie, officials of de dierenarts erop toezien dat paarden niet – of zo kort mogelijk – in warme trailers in de zon staan.
 • Zorg voor de beschikbaarheid van voldoende (het liefst stromend) schoon water om paarden te laten drinken en om te kunnen koelen.
 • Creëer schaduwplekken waar paarden kunnen afkoelen.
 • Vind zo nodig de moed om het evenement (al dan niet ingegeven door bevindingen van officials) tussentijds af te gelasten of voortijdig te beëindigen.
 • Vraag begrip bij deelnemers en toeschouwers, waarbij u erop wijst dat de beslissing wordt genomen in het belang van de gezondheid van paard en ruiter.

Zoals de weersvoorspelling nu is, lijkt het deze week behoorlijk warm te worden. De KNHS vraagt wedstrijdorganisaties maatregelen nemen om het voor mens en dier zo aangenaam mogelijk te maken. Welke maatregelen getroffen worden, hangt mede af van de actuele en lokale weersituatie. Door organisatoren van evenementen moeten de omstandigheden ter plaatse meegenomen worden bij de beslissing om een evenement wel of niet door te laten gaan.  
Voor wedstrijdorganisaties adviseert de KNHS gedurende de tropische temperaturen het welzijn van paarden en ruiters voorop te stellen bij de besluitvorming over het laten doorgaan van wedstrijden en coulant om te gaan met inschrijfgelden van deelnemers die zich afmelden. Samen willen we onnodige risico’s voorkomen en welzijn voorop stellen.

Categorie: warmte, zomer, hittegolf, elektrolyten, oververhitting, hitte

Downloads:

Ander Nieuws

 • Hete zomer 2022 zonder hittestress bij paarden
  Hete zomer 2022 zonder hittestress bij paarden
 • Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens warme dagen
  Maatregelen voor KNHS-Wedstrijdorganisaties tijdens warme dagen
 • 5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer
  5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer