Ruwvoer is het hoofdbestanddeel van het paardenmenu en vult zestig procent van het rantsoen, afhankelijk van de hoeveelheid werk. Sommige paarden hebben voldoende aan een rantsoen van enkel ruwvoer. Of dat zo is, hangt af van het type paard, het werk dat hij doet en zijn lichaamsconditie. Een sportpaard en een ouder paard hebben meer energie en eiwit nodig dan een recreatiepaard. Een paard dat aan de dikke kant is of gevoelig is voor hoefbevangenheid, geef je liever voer met een laag suikergehalte.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Hooi en voordroog
In het algemeen kijken eigenaren alleen naar het soort en de hoeveelheid krachtvoer in het rantsoen van hun paard. Eigenlijk is dat vreemd, want 70 tot 100% van zijn rantsoen bestaat uit ruwvoer, dus waarom zou je enkel het krachtvoer aanpassen op de behoefte van jouw paard? Rob Krabbenborg, productmanager bij Pavo: ‘Veehouders krijgen standaard een complete analyse bij een bestelling ruwvoer geleverd. Zover zijn we in de paardenhouderij nog lang niet, maar het kan niet meer zo zijn dat we als paardenhouder tevreden zijn met hooi dat lekker ruikt en ‘er mooi uitziet’ zonder ook maar iets over de voedingswaarde te weten.’
Kan je deze content niet goed zien? Dan heb je waarschijnlijk voor een aantal cookies geen toestemming gegeven. Accepteer de marketing cookies om de content wel te zien.
Wat voer je eigenlijk?
Aan de buitenkant kun je echt niet zien hoeveel suiker en eiwit ruwvoer bevat. Je kunt wel bepalen of het fris is of stoffig, stengelig of juist met veel blad, maar de energiewaarde is alleen te bepalen door middel van een analyse. Je kunt een volledige analyse laten doen of gebruik maken van de Pavo Ruwvoer Quickscan. Die laatste meet alleen drie hoofdwaardes in het ruwvoer: energiewaarde (EWpa), eiwit en suiker, maar geeft wel een goede indicatie van de voedingswaarde. Want juist als je weet wat er in het hooi zit, kun je de rest van je rantsoen daarop aanpassen.
Gras
Gras valt ook onder ruwvoer en is het belangrijkste basisvoer voor paarden. Het bevat namelijk alle voedingsstoffen die het paard nodig heeft. Grazen in de wei is daarnaast uiteraard de meest natuurlijke manier van eten. Het paard is buiten, eet kleine porties en beweegt voortdurend. Gras eten zorgt voor lichamelijke ontspanning. Voor het welzijn is het dan ook aan te bevelen het paard elke dag enkele uren te laten grazen. Er zijn dan wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
TIP VAN PAVO |
|