Licentie en bijscholing

De licentie is enerzijds het bewijs dat je gekwalificeerd bent om instructie te geven, anderzijds dat je je regelmatig laat bijscholen en zo op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de sport.

Over de licentie

Is een licentie verplicht?
Voor instructeurs is een licentie niet verplicht, voor officials wel. Officials krijgen de licentie wanneer ze slagen voor de opleiding. Voor hen is de licentie gratis, ook bij verlenging.

Is een instructeursdiploma niet voldoende?
Een diploma kun je zien als een startkwalificatie: er is een basis gelegd om les te geven. Vervolgens moet je daadwerkelijk gaan lesgeven, jezelf bijscholen en dus blijven ontwikkelen. Met een licentie wordt de kwaliteit van de opgeleide instructeurs bewaakt en daarmee de kwaliteit van het sportaanbod. 

Wat heb ik aan een licentie?
De licentie is een soort ‘keurmerk’ waarmee je aan kunt tonen dat je niet alleen over een diploma beschikt, maar ook ervaring hebt en bijscholingen volgt. Met andere woorden: klanten weten dat ze aan jou een goede instructeur hebben. Iedere instructeur met een licentie wordt automatisch vermeld in Mijn KNHS en is dus goed vindbaar voor potentiële klanten. Instructeurs zonder licentie hebben gewoon een geldig diploma, maar worden niet in Mijn KNHS vermeld.

Hoe lang is een licentie geldig?
Een licentie is drie jaar geldig.

Wat kost een licentie?
Een HI-licentie € 30,- voor drie jaar. Als je meerdere HI-licenties hebt (bijvoorbeeld omdat je zowel instructeur allround als instructeur dressuur bent), hoef je maar één licentie te betalen, de andere HI-licenties zijn ‘gratis’. Officials krijgen de licentie wanneer ze slagen voor de opleiding. Voor hen is de licentie gratis, ook bij verlenging.

Hoe kan ik een HI-licentie aanvragen?
Instructeurs die in 2011 of later geslaagd zijn voor hun instructeursopleiding krijgen de licentie gelijk met het diploma. Heb je nog geen licentie, dan kun je die aanvragen met het onderstaande aanvraagformulier mits je aan deze voorwaarden voldoet: 

 • Je hebt een erkend instructeursdiploma;
 • Je bent in de afgelopen twee jaar bijgeschoold. 

Heb je je in de afgelopen twee jaar niet laten bijscholen? Dan moet je eerst een door de KNHS erkende bijscholing volgen.

Hoe kan ik mijn licentie verlengen?
Een licentie is drie kalenderjaren geldig. Binnen die drie jaar moet je voldoende licentiepunten halen om de licentie te kunnen verlengen. Licentiepunten krijg je door deel te nemen aan bijscholingen die geschikt zijn voor jouw type licentie. 

Wanneer en waar zijn er bijscholingen?

De KNHS organiseert zelf bijscholingen, maar er zijn ook andere partijen die met goedkeuring van de KNHS bijscholingen aanbieden. Kijk daarvoor in de Opleidingen & Evenementenkalender in Mijn KNHS. Daar kun je je ook inschrijven. Bij de downloads staat informatie over het organiseren van bijscholingen.

Categorie: bijscholing

Downloads:

Ander Nieuws

 • 29 oktober: KNHS College Tour Mennen met Ad Aarts
  29 oktober: KNHS College Tour Mennen met Ad Aarts
 • Loop jij tijdens je training ook steeds tegen dezelfde dingen aan?
  Loop jij tijdens je training ook steeds tegen dezelfde dingen aan?
 • Barbara Wielders over ‘Kinderen en Paarden: Over het nest, de bril en achteroverleunen’ tijdens KNHS Instructeurscongres 2019
  Barbara Wielders over ‘Kinderen en Paarden: Over het nest, de bril en achteroverleunen’ tijdens KNHS Instructeurscongres 2019