­ Licentie en bijscholing - KNHS

Licentie en bijscholing

Het licentiebeleid van de KNHS heeft tot doel de kwaliteit van de instructeurs te waarborgen en te verbeteren om daarmee de sport verder te ontwikkelen. De licentie is enerzijds het bewijs dat je gekwalificeerd bent om instructie te geven, anderzijds dat je je regelmatig laat bijscholen en zo op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de sport.

Over de licentie 2022-2023

Einde licentieperiode HI licenties, behaal op tijd jouw punten
Naast dat blijven leren en ontwikkelen erg leuk is vinden wij het als KNHS belangrijk dat de kwaliteit van onze instructeurs gewaarborgd is.
De kennis en ontwikkeling van onze instructeurs bewaken we met het licentiesysteem.
Per 31 december 2023 loopt de licentieperiode van de HI (Hippische Instructie) licenties af.
In 2023 is er nog tijd om voldoende punten te halen om jouw licentie te verlengen.
Bekijk jouw behaalde licentiepunten in Mijn KNHS. 

Is een licentie verplicht?
Voor instructeurs is een licentie niet verplicht.

Is een instructeursdiploma niet voldoende?
Een diploma kun je zien als een startkwalificatie: er is een basis gelegd om les te geven. Vervolgens moet je daadwerkelijk gaan lesgeven, jezelf bijscholen en dus blijven ontwikkelen. Met een licentie wordt de kwaliteit van de opgeleide instructeurs bewaakt en daarmee de kwaliteit van het sportaanbod. 

Wat heb ik aan een licentie?
De licentie is een soort ‘keurmerk’ waarmee je aan kunt tonen dat je niet alleen over een diploma beschikt, maar ook ervaring hebt en bijscholingen volgt. Met andere woorden: klanten weten dat ze aan jou een goede instructeur hebben. Iedere instructeur met een licentie wordt automatisch vermeld in Mijn KNHS en is dus goed vindbaar voor potentiële klanten. Instructeurs zonder licentie hebben gewoon een geldig diploma, maar worden niet in Mijn KNHS vermeld.

Hoe lang is een licentie geldig?
Een licentie is twee jaar geldig.

Wat kost een licentie?
Een HI-licentie €20,- voor twee jaar. Als je meerdere HI-licenties hebt (bijvoorbeeld omdat je zowel instructeur allround als instructeur dressuur bent), hoef je maar één licentie te betalen, de andere HI-licenties zijn ‘gratis’. 

Hoe kan ik een HI-licentie aanvragen?
Instructeurs die geslaagd zijn voor hun instructeursopleiding krijgen de licentie gelijk met het diploma. Heb je nog geen licentie, dan kun je die aanvragen met het onderstaande aanvraagformulier mits je aan deze voorwaarden voldoet: 

 • Je hebt een erkend instructeursdiploma;
 • Je hebt in de afgelopen twee jaar een KNHS-bijscholing bijgewoond.

Heb je in de afgelopen twee jaar geen KNHS-bijscholing bijgewoond? Dan moet je eerst een door de KNHS erkende bijscholing volgen.

Hoe kan ik mijn licentie verlengen?
Een licentie is twee kalenderjaren geldig. Binnen die twee jaar moet je voldoende licentiepunten halen om de licentie te kunnen verlengen. Theoriepunten krijg je door deel te nemen aan bijscholingen die geschikt zijn voor jouw type licentie. 

Wanneer en waar zijn er bijscholingen?

De KNHS organiseert zelf bijscholingen, maar er zijn ook andere partijen die met goedkeuring van de KNHS bijscholingen aanbieden. Kijk daarvoor in de Opleidingen & Evenementenkalender in Mijn KNHS. Daar kun je je ook inschrijven. Bij de downloads staat informatie over het organiseren van bijscholingen.

Categorie: bijscholing

Downloads:

Ander Nieuws

 • KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
  KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
 • Bijscholing voor Manege Instructeurs
  Bijscholing voor Manege Instructeurs
 • 17 april KNHS College Tour ‘Ik heb een probleem, hoe nu verder’ met Johan Hamminga
  17 april KNHS College Tour ‘Ik heb een probleem, hoe nu verder’ met Johan Hamminga