Licentie en bijscholing

De licentie is enerzijds het bewijs dat je gekwalificeerd bent om instructie te geven, anderzijds dat je je regelmatig laat bijscholen en zo op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in de sport.

Sinds  1 januari 2017 is het nieuwe licentiereglement van kracht. Dit reglement is goedgekeurd in de Ledenraad van 10 november 2016. Het nieuwe reglement en een toelichting daarop staat hieronder als PDF. In MijnKNHS.nl staan de gegevens van 2015-2016, voor de verlenging betrekken wij ook 2014 in de beoordeling. Heeft u vragen over het licentiereglement? Neem dan contact op met de afdeling Opleidingen via opleidingen@knhs.nl of bel 0577-408260. 

Over de licentie

Is een licentie verplicht?
Voor instructeurs is een licentie niet verplicht, voor officials wel. Officials krijgen de licentie wanneer ze slagen voor de opleiding. Voor hen is de licentie gratis, ook bij verlenging.

Is een instructeursdiploma niet voldoende?
Een diploma kun je zien als een startkwalificatie: er is een basis gelegd om les te geven. Vervolgens moet je daadwerkelijk gaan lesgeven, jezelf bijscholen en dus blijven ontwikkelen. Met een licentie wordt de kwaliteit van de opgeleide instructeurs bewaakt en daarmee de kwaliteit van het sportaanbod. 

Wat heb ik aan een licentie?
De licentie is een soort ‘keurmerk’ waarmee je aan kunt tonen dat je niet alleen over een diploma beschikt, maar ook ervaring hebt en bijscholingen volgt. Met andere woorden: klanten weten dat ze aan jou een goede instructeur hebben. Iedere instructeur met een licentie wordt automatisch vermeld in Mijn KNHS en is dus goed vindbaar voor potentiële klanten. Instructeurs zonder licentie hebben gewoon een geldig diploma, maar worden niet in Mijn KNHS vermeld.

Hoe lang is een licentie geldig?
Een licentie is twee kalenderjaren geldig en vanaf 1 januari 2017 drie jaar.

Wat kost een licentie?
Een HI-licentie kost € 20 per licentieperiode van twee jaar en vanaf 1 januari 2017 € 30 voor drie jaar. Als je meerdere HI-licenties hebt (bijvoorbeeld omdat je zowel instructeur allround als instructeur dressuur bent), hoef je maar één licentie te betalen, de andere HI-licenties zijn ‘gratis’. Officials krijgen de licentie wanneer ze slagen voor de opleiding. Voor hen is de licentie gratis, ook bij verlenging.

Hoe kan ik een HI-licentie aanvragen?
Instructeurs die in 2011 of later geslaagd zijn voor hun instructeursopleiding krijgen de licentie gelijk met het diploma. Heb je nog geen licentie, dan kun je die aanvragen met het onderstaande aanvraagformulier mits je aan deze voorwaarden voldoet: 

 • Je hebt een erkend instructeursdiploma;
 • Je bent in de afgelopen twee jaar bijgeschoold. 

Heb je je in de afgelopen twee jaar niet laten bijscholen? Dan moet je eerst een door de KNHS erkende bijscholing volgen.

Hoe kan ik mijn licentie verlengen?
Een licentie is twee kalenderjaren geldig. Binnen die twee jaar moet je voldoende licentiepunten halen om de licentie te kunnen verlengen. Licentiepunten krijg je door deel te nemen aan bijscholingen die geschikt zijn voor jouw type licentie. 

Wanneer en waar zijn er bijscholingen?

De KNHS organiseert zelf bijscholingen, maar er zijn ook andere partijen die met goedkeuring van de KNHS bijscholingen aanbieden. Kijk daarvoor in de Opleidingen & Evenementenkalender in MijnKNHS.nl. Daar kunt u zich ook inschrijven. Bij de downloads staat informatie over het organiseren van bijscholingen.

Categorie: bijscholing

Downloads:

Ander Nieuws

 • Veiligheid in de eventing: KNHS ontplooit veel initiatieven
  Veiligheid in de eventing: KNHS ontplooit veel initiatieven
 • Bijscholing voor manege-instructeurs
  Bijscholing voor manege-instructeurs
 • Eerste dag voor instructeurs zeer geslaagd!
  Eerste dag voor instructeurs zeer geslaagd!