Dressuur Artikel 117 - Kledingvoorschriften

 

 1. Correcte kleding is verplicht voor officials en deelnemers die zich binnen de - al dan niet afgesloten - ruimte van het wedstrijdterrein / de wedstrijdaccommodatie bevinden; deze regel is ook van toepassing op de voorlezer van de deelnemer. 
 2. Deelnemers dienen, tenzij het verenigingstenue wordt gedragen, tijdens de proef te verschijnen in:
  a. een rij-jas, type colbert.
  b. een overhemd, dressuurblouse of shirt,  overhemden/dressuurblouses/shirts moeten lange of korte mouwen hebben en een hoge boord of kol.
  c. een witte, beige of gele rijbroek. Het zitvlak en de kniestukken mogen een andere kleur hebben.
  d. een paar rijlaarzen of jodphurlaarsjes in combinatie met gelijkkleurige, gladleren/gladde kunstleren chaps.
  e. Het dragen van een veiligheidshoofddeksel welke voldoet aan de voor de paardensport geldende veiligheidsnorm is verplicht voor iedereen die zich te paard op het wedstrijdterrein bevindt. Een deelnemer die zijn hoofddeksel verliest of waarvan het veiligheidssysteem los komt moet dit herstellen, of in het geval van een losgekomen veiligheidssysteem dit vastmaken.
 3. De combinatie van beugel en rijlaars/ jodphurlaars dient zodanig te zijn dat in geval van nood de voet de beugel ongehinderd kan verlaten. 
 4. Vanaf de Lichte Tour geldt dat zowel in een rijjas als rijrok gereden mag worden. In bepaalde situaties kan hiervan worden afgeweken. 
 5. Op internationale wedstrijden onder de reglementen van de FEI kunnen andere bepalingen gelden.
 6. Militairen, leden van de Koninklijke Marechaussee en politiefunctionarissen mogen het voorgeschreven ruitertenue of hun uniform dragen. Ook hier geldt de verplichting voor het dragen van een veiligheidshoofddeksel. 
 7. Het is toegestaan om met een bodyprotector te rijden tijdens de wedstrijd. De bodyprotector mag boven of onder het wedstrijdtenue gedragen worden. Er mag gebruik gemaakt worden van een opblaasbaar  veiligheidsvest/bodyprotector welke bevestigd wordt aan het zadel. 
 8. Het staat iedere deelnemer vrij op het losrijterrein de rij-jas/rijrok uit te laten. Het dragen van een veiligheidshoofddeksel is verplicht. 
 9. Het dragen van een zomertenue is tijdens outdoorseizoen toegestaan. Dit betekent dat de rij-jas tijdens de proef mag worden uitgelaten. In plaats van de rij-jas mag dan ook met gilet of bodywarmer worden gereden. 
 10. Bij slecht weer is het dragen van een regenjas, regenkleding, speciale regenbroek of een windjack toegestaan.


Naar het volgende artikel