­ Gradeproeven - KNHS

Gradeproeven

Tijdens KNHS-rubrieken Aangepast sporten en tijdens internationale Para Equestrian wedstrijden worden de FEI Para Equestrian gradeproeven verreden. Download hier de originele Engelstalige en/of de vertaalde proeven.

Elke grade heeft vier proeven, namelijk de Novice Test, de Team Test, de Individual Test en de kür. De Novice test is makkelijker dan bijvoorbeeld de Team Test. Wanneer een ruiter in een grade ingeschaald is terwijl hij nog niet toe is aan het gevraagde niveau, dan kan de ruiter er voor kiezen om deel te nemen aan de Novice Test of om Hors Concours een proef te rijden van een lagere grade.

De FEI heeft per grade 2 Novice testen: Novice A en Novice B. Tijdens nationale wedstrijden wordt alleen Novice B uitgeschreven, de Nederlandse vertaling van deze proeven vind je hieronder onder de titel Novice.

Onderstaande dressuurproeven zijn in het Nederlands. De originele Engelse proeven staan op de FEI-website. Tijdens nationale para-dressuur wedstrijden worden de originele FEI-protocollen door de wedstrijdorganisaties gebruikt. Deze protocollen zijn opgenomen in Concours 3.5.

Nieuw! Impulsrubriek Aangepast Sporten

Het is voor wedstrijdorganisaties vanaf 1 april 2019 toegestaan om een impulsrubriek uit te schrijven voor ruiters met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking.

De impulsrubrieken zijn bedoeld voor ruiters waarvoor het reguliere wedstrijdniveau (de klasse B) of het niveau van het aangepast sporten (nog) te hoog is. In de impulsrubriek draait het om mee doen en het stimuleren van paardrijden voor ruiters met een beperking in het algemeen. Ruiters mogen meedoen aan de impulsrubriek wanneer hij/zij lid is van de KNHS en de beschikking heeft over een paard of pony waarmee het gevraagde in de proef getoond kan worden. Het maakt niet uit welke beperking de ruiter heeft deze moet wel zelfstandig op een paard kunnen zitten en zelfstandig een proef kunnen rijden.

Voor de impulsrubriek aangepast sporten dressuur zijn 10 impulsproeven (FEI Introductory test A/B) beschikbaar. Proeven in stap, stap/draf en stap/draf/galop. De ruiter mag zelf kiezen welke proef gereden wordt.

Voor deze rubrieken gelden dezelfde reglementaire bepalingen (zoals weergegeven in bijlage I van het Algemeen Wedstrijdreglement) als voor de reguliere gradeproeven. De uitzonderingen op de reglementaire bepalingen en de uitleg van deze rubriek staan in de brochure impuls aangepast sporten.

Hieronder vind je de brochure Impuls Aangepast Sporten 

Download de gradeproeven:

Ander Nieuws

  • KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
    KNHS-Anemone Horse Trucks Cup weer van start
  • Programma NK Dressuur 2023 bekend
    Programma NK Dressuur 2023 bekend
  • Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
    Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid