­ KNHS Harnachementgids - KNHS

KNHS Harnachementgids

Onderaan deze pagina is de KNHS Harnachementgids voor de disciplines dressuur, springen en eventing te vinden. In deze gids zijn de afbeeldingen opgenomen van het harnachement dat is toegestaan tijdens KNHS-wedstrijden.

Deze gids vervangt de bestaande toegestane bitten- sporen en hoofdstellenlijst. De gids is een illustratie en verduidelijking van de reglementen inclusief bijbehorende publicaties en richtlijnen.

De harnachementgids is een aanvulling op het Algemeen Wedstrijdreglement en de Wedstrijdreglementen Dressuur, Springen en Eventing. De volledige reglementering voor het harnachement staat in het Algemeen Wedstrijdreglement of in het Wedstrijdreglement van de desbetreffende discipline.

Algemeen wedstrijdreglement klik hier
Wedstrijdreglement Dressuur klik hier
Wedstrijdreglement Springen klik hier
Wedstrijdreglement Eventing klik hier


Wijzigingen per 1 april 2021

Per 1 april zijn er een aantal wijzigingen voor het gebruik van harnachement op dressuur, spring en eventing wedstrijden ingegaan.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • Het gebruik van achterbeenbeschermers in het springen is verduidelijkt.

 • Voor eventing is het gebruik van blinkers en bontjes aan de bakstukken tijdens een cross country verduidelijkt en brengen dit in lijn met de FEI. In een cross country zou een paard volledig op zijn oriëntatievermogen moeten kunnen vertrouwen en mag daar niet in gehinderd moeten worden door het gebruik van bontjes of blinkers aan de bakstukken. Daarom is tijdens een cross country het gebruik van blinkers en bontjes om de bakstukken niet toegestaan.

 • Het bitloos deelnemen aan dressuurwedstrijden is vanaf 1 april toegestaan t/m de klasse ZZ-Licht. In Nederland mogen ruiters en amazones sinds 2010 bitloos starten op dressuur- en springwedstrijden. Eerst t/m de klasse L2, vanaf 2016 t/m de klasse M2 en vanaf 1 april dus t/m de klasse ZZ-Licht dressuur. Een overzicht van de toegestane hoofdstellen staat in de KNHS Harnachementgids.

 • Het gebruik van een slofteugel tijdens prijsuitreikingen dressuur is vanaf 1 april niet meer toegestaan.

 • Tijdens HC-starts in de dressuur en starts in teamdressuur mogen er geen bandages als beenbescherming meer worden gebruikt.

 

Update juni 2021:

Per 1 juni worden er een aantal updates doorgevoerd.

 • De omschrijving voor het gebruik van hoofdstelbontjes is verduidelijkt.

 • De gids omschrijft welke combinaties van mondstukken en bitringen zijn toegestaan. Dit is verduidelijkt en nu ook met een directe link naar het betreffende hoofdstuk.

 • Een stroomschema is opgesteld om duidelijker te maken welk harnachement toegestaan is tijdens KNHS wedstrijden/ activiteiten. Deze staat onder downloads.

 

Categorie: harnachementgids, harnachement, toegestane hoofdstellen, toegestane bitten, toegestane sporen

Downloads:

Ander Nieuws

 • Update KNHS Harnachementgids per 1 juni 2021
  Update KNHS Harnachementgids per 1 juni 2021
 • Mode en trends in de sport: wat mag wel en niet?
  Mode en trends in de sport: wat mag wel en niet?
 • Uitbreiding toegestane bitten, hoofdstellen en sporen per 1 september 2017
  Uitbreiding toegestane bitten, hoofdstellen en sporen per 1 september 2017