Een gezond paard heeft een egale, glanzende vacht en manen. Aandoeningen van de huid kunnen leiden tot kale (schuur)plekjes, schilfers, wondjes, korsten, vele kleine bulten of enkele grote zwellingen. Soms gaan de plekjes gepaard met jeuk. Let dan op de volgorde: was de jeuk er eerst en leidt de jeuk tot (schuur)plekjes of waren de plekjes er eerst, waardoor het paard last kreeg van jeuk? Huidaandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben: een allergie tegen íets, schimmels, bacteriën, mijten, insecten, planten of zonlicht. Huidaandoeningen kunnen ook veroorzaakt worden door drukkingen en irritatie van zadel en tuig. Afhankelijk van de oorzaak zijn de huidaandoeningen al dan niet besmettelijk. Het is daarom belangrijk om bij huidproblemen altijd de dierenarts te raadplegen.
Wat is het?
Een plotselinge, vaak heftige reactie van de huid zien we bij allergieën. Veroorzakers kunnen onder andere zijn:
Waaraan kan ik allergische reacties herkennen?
Bij een allergische reactie van de huid zien we dat plotseling ontelbare blaasjes of zwellingen over de hele huid ontstaan. Binnen enkele uren verdwijnen deze vaak weer vanzelf.
Wat moet ik doen(tot de dierenarts komt)?
Hoe kan ik allergische reacties voorkomen?
Pas als je weet waarvoor het dier allergisch is kun je gerichte maatregelen treffen. Het is vaak nogal lastig om de oorzaak van een allergie te achterhalen.
Wat is het?
Sommige schimmelsoorten kunnen een besmettelijke huidaandoening veroorzaken. Vooral jonge paarden en dieren met een verminderde weerstand zijn vatbaar. Schimmels gedijen vooral op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld onder het zadel of op de singelplaats achter de elleboog. Eén tot zes weken na besmetting ontstaan kleine bultjes met opstaande haren. Hieruit ontstaan ronde, kale schilferige plekjes. Die genezen vanuit het midden. Daarom wordt deze aandoening ook ‘ringworm’ genoemd. Schimmels jeuken niet maar zijn wél erg besmettelijk: besmetting gebeurt via alles dat aangetaste huid aanraakt: borstels, dekens, tuig of de laarzen van de ruiter.
Waaraan kan ik schimmelinfectie herkennen?
Signalement: vaak jonge paarden of dieren met verminderde weerstand
Algemene indruk: aanvankelijk bultjes, later ronde, kale, schilferige plekjes op de huid
Wat moet ik doen (tot de dierenarts komt)?
Raadpleeg de dierenarts vóór de eerste behandeling! Elke behandeling kan het beeld vertroebelen waardoor een goede diagnose bemoeilijkt wordt. De dierenarts zal bij twijfel een monster in een laboratorium laten onderzoeken. Was de patiënt helemaal met een anti-schimmelmiddel 3 keer, met een tussenpoos van 3-5 dagen. Desinfecteer de borstels, dekens, sjabrakken, het tuig, de rijlaarzen, de stal en omgeving met anti-schimmelmiddel. Het is ook mogelijk om het paard te vaccineren om herstel te bevorderen. Dit kan niet bij jonge paarden, bij dieren met verminderde weerstand en bij drachtige merries.
Hoe kan ik schimmelinfectie voorkomen?
Met een aantal hygiëne-maatregelen is een schimmelinfectie vaak te voorkomen:
Wat is het?
Mok is een veel voorkomend huidprobleem in en om de kootholte. Vooral witte huiddelen zijn gevoelig voor deze aandoening. Bij een paard met mok zien we enkele of vele wondjes of kloven, al dan niet met korsten in de kootholte. In zeer ernstige gevallen kan het paard kreupel zijn. Er zijn veel verschillende factoren die mok kunnen veroorzaken:
Indien mok niet goed wordt behandeld kan bloedvergiftiging (lymfangitis) ontstaan, met een blijvend dik been als gevolg.
Waaraan kan ik mok herkennen?
Signalement: vaak witte aftekeningen, vaak lang behang
Algemene indruk: kleine of grotere wondjes in en om de kootholte
Algemeen onderzoek: kreupelheid kan voorkomen
Wat moet ik doen (tot de dierenarts komt)?
Hoe kan ik mok voorkomen?
Niet in alle gevallen kan mok worden voorkomen, maar met een optimale hygiëne en door de haren in de kootholte niet te scheren verminder je de kans op mok aanzienlijk!
Wat is het?
Insectenbeten en insectensteken komen vooral in water- en bosrijke gebieden vaak voor. Op de plaats van de beet of steek ontstaat meestal een lichte zwelling, die binnen enkele dagen vanzelf weer verdwijnt. Is de zwelling op de plaats waar het zadel ligt, dan kan er een drukking ontstaan. Vliegen, ook al steken ze niet, kunnen voor veel overlast zorgen. Door veelvuldig rond de ogen te krioelen, kan een oogontsteking ontstaan. Sommige dieren zijn allergisch voor bepaalde insectenbeten of insectensteken. Een mogelijke reactie is dat er over het gehele lichaam kleine bulten ontstaan, of dat een steek tot een enorm grote zwelling leidt. In ernstige gevallen kan een dier met een allergie in shock raken. Indien een paard in de mondholte wordt gestoken, dan kan de hierdoor veroorzaakte zwelling de ademhaling belemmeren. Dit is een spoedgeval!
Waaraan kan ik insectenbeten en insectensteken herkennen?
kenmerken bij insectenbeten en insectensteken
Signalement -
Anamnese: vooral in bos- en waterrijke gebieden
Algemene indruk: jeukende bulten of zwellingen op de huid onrustig dier: loopt, zwiept continu met de staart, trapt onder de buik
Algemeen onderzoek -
Wat moet ik doen (tot de dierenarts komt)?
Bescherm het paard tegen nog meer beten of steken door het in een donkere, koele ruimte te zetten of een vliegendeken en vliegenkapje om te doen.
Hoe kan ik insectenbeten en insectensteken voorkomen?
Wat is het?
Op witte huiddelen en op de weinig behaarde neus en bovenlip kan zonnebrand voorkomen. Voorkeursplaatsen zijn de mond, de neusgaten en de kootholte. Uiteraard wordt deze aandoening veroorzaakt door sterke zonneschijn, maar er zijn ook planten die tot soortgelijke problemen kunnen leiden of de gevoeligheid voor zonnebrand vergroten. Op de aangetaste huiddelen zien we eerst blaasjes en de huid verkleurt rood. Later kan vocht uit de blaasjes komen en er kunnen korsten ontstaan. De plekken jeuken, waardoor het paard zal schuren. De combinatie van zonnebrand en mok komt veelvuldig voor. Verwaarlozing van de eerste tekenen van zonnebrand kan leiden tot huidontstekingen en bacteriële infecties of gezwollen en pijnlijke benen.
Waaraan kan ik zonnebrand herkennen?
Signalement: vooral paarden met witte huiddelen
Anamnese: zonnige dagen
Algemene indruk: blaasjes, rood verkleurde huiddelen, uitvloeiing, korsten
Algemeen onderzoek -
Wat moet ik doen (tot de dierenarts komt)?
Hoe kan ik zonnebrand voorkomen?
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan
Categorie: Huidaandoeningen, Schimmelinfectie, Mok, allergie, Allergische reactie, Schimmel, Allergisch, zonnebrand