­ Wedstrijdreglement dressuur - KNHS

Wedstrijdreglement dressuur

Onderaan deze pagina staat het reglement voor de discipline dressuur als PDF-bestand. Daarin staan alle regels voor het meedoen aan KNHS-dressuurwedstrijden. Dit wedstrijdreglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het algemeen wedstrijdreglement. Als het wedstrijdreglement dressuur afwijkt van het algemeen wedstrijdreglement, dan gaat het wedstrijdreglement dressuur voor. Bieden de reglementen helemaal geen uitkomst? Dan moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan.

KNHS Harnachementgids

Het gebruik van harnachement en wat is toegestaan staat omschreven in de KNHS Harnachementgids. Deze gids is hier te vinden.

Dispensatie op het wedstrijdreglement
Wanneer het niet mogelijk of wenselijk is om mee te doen volgens de bepalingen uit het reglement, dan kun je dispensatie aanvragen om daarvan af te wijken.

Para-dressuur
In bijlage 1 van het Algemeen Wedstrijdreglement staat informatie over het rijden van para-wedstrijden. De KNHS erkent voor wat betreft de sporttechnische bepalingen de FEI Para Equestrian-reglementen voor het gebruik tijdens KNHS-rubrieken Aangepast Sporten. Let op: per 1 januari 2021 zijn de nieuwe FEI-regels ingegaan. Lees hier meer over de wijzigingen. 

Gebruik technische hulpmiddelen
Het gebruik van technische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een hartslagmeter en/ of teugeldrukmeter is niet toegestaan.

Mode en trends in de sport: wat mag wel en niet?
Er komen steeds meer nieuwe producten of variaties op bestaande producten op de markt. Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over kleding, hulpmiddelen en harnachement.

Klassenindeling en nieuw gevormde combinaties
Een nieuwe combinatie kan door middel van de inschalingstabellen welke gepubliceerd staan onderaan deze webpagina bepalen in welke klasse moet worden uitgekomen op wedstrijden. Bij het vormen van een nieuwe combinatie (paard/pony-ruiter) zal deze combinatie geplaatst worden in de hoogst gemeenschappelijke klasse of een klasse lager indien het reglement en de inschalingstabel dit toe laat. De hoogste klasse van een ruiter is de klasse waarin ooit een winstpunt is behaald. De hoogste klasse van een paard is de klasse waarin door het paard ooit een winstpunt is behaald.

Reglementswijzigingen Dressuur per 1 april 2023

Alle wijzigingen in het wedstrijdreglement dressuur vind je vind je in de bijlage Reglementswijzgingen dressuur 2023 onderaan deze pagina. 
Hier lees je wat de belangrijkste wijzigingen zijn: 

 • De voorwaarden die gelden tijdens het baan verkennen zijn verduidelijkt. 
 • De minimumleeftijd van een paard voor de klasse BB en B is verhoogd naar 4 jaar vanaf 1 januari.
 • De inschalingstabel met betrekking tot de overstap van een Z2 ponycombinatie naar de paarden is verduidelijkt. 
 • Het rode waarschuwingslintje in de staart van het paard is toegestaan. Het rode waarschuwingslintje wordt dus niet als een oneigenlijke versiering van het paard beschouwd. 

Categorie: dressuurreglement

Download het dressuurreglement (PDF):

Ander Nieuws

 • Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
  Finalisten KNHS-Anemone Horse Trucks Cup bekend
 • Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken
  Dressuurruiters TeamNL bekend voor CHIO’s Rotterdam en Aken
 • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel