­ Disciplinereglement eventing - KNHS

Disciplinereglement eventing

In het eventingreglement staan de spelregels die voor de discipline eventing gelden. Voor het onderdeel dressuur wordt verwezen naar het dressuurreglement en voor het onderdeel springen naar het springreglement. Zijn er uitzonderingen dan worden deze benoemd in het eventingreglement.

Het eventingreglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het algemeen wedstrijdreglement. Als het eventingreglement afwijkt van het algemeen wedstrijdreglement, dan gaat het eventingreglement voor. Bieden de reglementen helemaal geen uitkomst? Dan moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan.   

KNHS Harnachementgids

Het gebruik van harnachement en wat is toegestaan staat omschreven in de KNHS Harnachementgids. Deze gids is hier te vinden.

Richtlijnen Cross Country Parcoursen versie 2021
De Richtlijnen voor het bouwen en ontwerpen van Cross Country Parcoursen hebben een update gehad in lijn met wijzigingen die de FEI heeft gemaakt. Er zijn onder andere verduidelijkingen gemaakt op het verankeren van prefab hindernissen, het gebruik van een grondlijn en het meten van de cross. De richtlijnen staan op deze pagina onder Downloads.

Uitslagberekening
Tijdfouten in het springen tellen minder zwaar mee. In plaats van 1 strafpunt per seconde zal dit net als in de cross worden bestraft met 0,4 strafpunt per seconde tijdsoverschrijding.
Als er B-zonder dressuur wordt verreden dan start de combinatie met een beginscore van -30. Dit geldt ook voor een eventingderby of een indooreventingwedstrijd. 

Flexibel starten
Een combinatie mag flexibel in 2 naastgelegen (de gemeenschappelijk hoogste klasse en een klasse lager) klasse starten totdat in een klasse 40 winstpunten zijn behaald. Dan moet men over naar een hogere klasse. Heb je maar 1 actieve startpas dan ben je niet verplicht te promoveren naar een hogere klasse. Wanneer je een tweede startpas aanvraagt geldt de reguliere promotieregeling.

Klassenindeling en nieuw gevormde combinaties 
Een nieuwe combinatie kan door middel van de inschalingstabellen bepalen in welke klasse moet worden uitgekomen op wedstrijden. Deze inschalingstabellen staan gepubliceerd in het eventingreglement onderaan deze webpagina. Bij het vormen van een nieuwe combinatie (paard/pony-ruiter) zal deze combinatie geplaatst worden in de hoogst gemeenschappelijke klasse of een klasse lager indien het reglement en de inschalingstabel dit toe laat. De hoogste klasse van een ruiter is de klasse waarin ooit een winstpunt is behaald. De hoogste klasse van een paard is de klasse waarin door het paard ooit een winstpunt is behaald.

Wijzigingen per 1 maart 2021

De belangrijkste wijzigingen zijn;

 • De KNHS maakt gebruik van de Harnachementgids waarin het gebruik van onder andere hoofdstellen, bitten, sporen en hulpmiddelen zijn verduidelijkt. In het reglement wordt voor het gebruik van harnachement, bitten en sporen verwezen naar deze gids.
 • De FEI heeft in het springen wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot het gebruik van achterbeenbescherming. Door deze wijzigingen van de FEI sloot het KNHS wedstrijdreglement eventing niet aan en zou het gebruik van crossbeschermers in de spring- en crossfase niet meer mogelijk zijn. Het gebruik van crossbeschermers is daarom meegenomen in het wedstrijdreglement eventing als uitzondering op het wedstrijdreglement springen.
 • De bepalingen voor deelname aan de FEI rubrieken zijn uit het wedstrijdreglement eventing verwijdert. Deze rubrieken worden verreden onder het FEI reglement en horen daarom niet thuis in het Wedstrijdreglement Eventing. De bepalingen voor internationaal starten worden gepubliceerd op de website.
 • De bepaling waarbij de rijstijl in de klasse B beoordeeld mag worden door een eventinginstructeur of eventingruiter op minimaal 4* niveau is verwijderd uit het Wedstrijdreglement Eventing. Deze regel is AVG technisch niet uitvoerbaar en daarom geschrapt.

Officials

Ben je een Parcoursbouwer Cross, Technisch Afgevaardigde of Stijljury Cross? Dan vind je meer informatie over jouw taken, bijbehorende handboeken en formulieren via onderstaande links.

Categorie: eventingreglement, eventing reglement

Downloads:

Ander Nieuws

 • Jan van Beek Memorial voor Leida Naber en Beau Posthumus
  Jan van Beek Memorial voor Leida Naber en Beau Posthumus
 • Tips van de top: Leerstijlen van de ruiter
  Tips van de top: Leerstijlen van de ruiter
 • Wedstrijdkalenders voltige, endurance, eventing en samengesteld mennen 2022
  Wedstrijdkalenders voltige, endurance, eventing en samengesteld mennen 2022