­ Disciplinereglement eventing - KNHS

Disciplinereglement eventing

In het eventingreglement staan de spelregels die voor de discipline eventing gelden. Voor het onderdeel dressuur wordt verwezen naar het dressuurreglement en voor het onderdeel springen naar het springreglement. Zijn er uitzonderingen dan worden deze benoemd in het eventingreglement.

Het eventingreglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het algemeen wedstrijdreglement. Als het eventingreglement afwijkt van het algemeen wedstrijdreglement, dan gaat het eventingreglement voor. Bieden de reglementen helemaal geen uitkomst? Dan moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan.   

KNHS Harnachementgids

Het gebruik van harnachement en wat is toegestaan staat omschreven in de KNHS Harnachementgids. Deze gids is hier te vinden.

Uitslagberekening
Tijdfouten in het springen tellen minder zwaar mee. In plaats van 1 strafpunt per seconde zal dit net als in de cross worden bestraft met 0,4 strafpunt per seconde tijdsoverschrijding.
Als er B-zonder dressuur wordt verreden dan start de combinatie met een beginscore van -30. Dit geldt ook voor een eventingderby of een indooreventingwedstrijd. 

Flexibel starten
Na enige jaren geleden het flexibel starten in de discipline springen te hebben geïntroduceerd geldt deze regeling ook voor eventing. Een combinatie mag dus flexibel in 2 naastgelegen klasse starten tot dat in een klasse 40 winstpunten zijn behaald. Dan moet men over naar een hogere klasse. Heb je maar 1 actieve startpas dan ben je niet verplicht te promoveren naar een hogere klasse. Wanneer je een tweede startpas aanvraagt geldt de reguliere promotieregeling.

Klassenindeling en nieuw gevormde combinaties 
Een nieuwe combinatie kan door middel van de inschalingstabellen bepalen in welke klasse moet worden uitgekomen op wedstrijden. Deze inschalingstabellen staan gepubliceerd in het eventingreglement onderaan deze webpagina. Bij het vormen van een nieuwe combinatie (paard/pony-ruiter) zal deze combinatie geplaatst worden in de hoogst gemeenschappelijke klasse of een klasse lager indien het reglement en de inschalingstabel dit toe laat. De hoogste klasse van een ruiter is de klasse waarin ooit een winstpunt is behaald. De hoogste klasse van een paard is de klasse waarin door het paard ooit een winstpunt is behaald.

Wijzigingen per 1 maart 2020

De belangrijkste wijzigingen zijn;

 • De Richtlijnen voor Crossbouw zijn nu onlosmakelijk verbonden met het wedstrijdreglement. Deze richtlijnen hebben een update gekregen. Dit draagt bij aan het verkrijgen van meer eenheid in de crossbouw in Nederland. De Richtlijnen Crossbouw 2020 staan onderaan deze pagina bij downloads.
 • Een nieuwe bijlage met richtlijnen voor hindernissen per klasse. Dit draagt bij aan het doel voor meer eenheid in de crossbouw in Nederland.
 • Het stijlbeoordelingsprotocol voor de klasse B is herzien. In het protocol geeft elk jurylid een beoordeling van ideaal/ perfect tot -3 voor de rijkunstige beoordeling. De jury beoordeelt doormiddel van het zetten van kruisjes. Het stijlformulier en aanvullend handboek voor stijljury’s staan onderaan deze pagina bij downloads.

 

Categorie: eventingreglement, eventing reglement

Downloads:

Ander Nieuws

 • KNHS Talententeam online bijeen
  KNHS Talententeam online bijeen
 • Stichting N.O.P. houdt toppers in Nederland op weg naar Tokio
  Stichting N.O.P. houdt toppers in Nederland op weg naar Tokio
 • Wijzigingen in Eventing dressuurproeven
  Wijzigingen in Eventing dressuurproeven