­ Uitleg promotieregeling B t/m Z2 - KNHS

Uitleg promotieregeling B t/m Z2

Tijdens een dressuurwedstrijd rij je een dressuurproef. Terwijl jij je proef rijdt geeft de jury een cijfer voor ieder onderdeel uit de proef, maar ook voor algemene zaken zoals je houding en zit. De punten variëren van een 0 (niet uitgevoerd) tot een 10 (uitmuntend). Sinds 1 april 2016 mag de jury ook halve punten geven, bijvoorbeeld een 7,5.

Na afloop van je proef worden alle punten opgeteld. Bij een bepaalde score haal je één of meer winstpunten. Heb je voldoende winstpunten, dan mag je promoveren naar de volgende klasse. In de klassen B t/m M2 mag dat met 10 winstpunten en moet het bij 30 winstpunten (onderaan de pagina staat meer informatie over promoveren en flexibel starten). In hogere klassen geldt een iets andere regeling, kijk in het disciplinereglement dressuur voor alle details.

Wanneer haal je een winstpunt bij dressuur?

Hieronder staat een rekenvoorbeeld voor de klassen B t/m M2. In deze klassen kunnen maximaal 300 punten worden behaald (vanaf de klasse Z kun je meer punten halen en zijn de puntenaantallen bij de genoemde percentages dus anders).

Puntentotaal

Percentage

Aantal winstpunten

210 punten of hoger 

70% of hoger

3 winstpunten

Van 195 tot 210 punten

65 – 70%

2  winstpunten

Van 180 tot 195 punten

60 – 65%

1 winstpunt

Van 150 tot 180 punten

50 – 60%

Geen winst- of verliespunten

Kun je verliespunten halen bij dressuur?

Ging je proef niet zo goed, dan kan dat een verliespunt opleveren. Verliespunten worden in mindering gebracht op eventuele winstpunten die al eerder zijn behaald. Zijn er geen winstpunten meer, dan worden de verliespunten minpunten. Bij een stand van -10 volgt degradatie naar de lagere klasse. In die lagere klasse begin je vervolgens weer met een schone lei. Begin je net met dressuurwedstrijden? Maak je dan geen zorgen. In de klasse B worden namelijk geen verliespunten geregistreerd. In de L1 wel, maar dan tot de stand L1+0. Je kunt dus niet degraderen uit de klasse L1.

Percentage

Aantal winstpunten

45 tot 50%

1 verliespunt

35 tot 45%

2 verliespunten

35% of minder

3 verliespunten

 Hoeveel winst- of verliespunten heb ik?

Wil je weten hoeveel winst- of verliespunten je hebt? Al je wedstrijdresultaten staan in Mijn KNHS. Daar kun je per wedstrijd zien welke punten je hebt gehaald en als hoeveelste je bent geëindigd (de klassering). Ook staan daar per wedstrijd je behaalde winst- of verliespunten. Let op: het kan tot 3 weken duren voordat je resultaten definitief zijn verwerkt. Heb je in de tussentijd voldoende winstpunten gehaald  en wil je promoveren, dan mag dat natuurlijk. Tip: de promotie-indicator in Mijn KNHS vertelt je of jij al mag promoveren!

Hoe snel zijn mijn uitslagen bijgewerkt in MijnKNHS?

De vereniging die de wedstrijd organiseert stuurt na afloop van de wedstrijd de uitslagen naar de KNHS. De KNHS controleert vervolgens of de uitslag klopt en of jij in de juiste klasse bent gestart. Is alles in orde, dan is de uitslag definitief en worden eventuele winst-of verliespunten bij- of afgeschreven. Je kunt dit proces volgen via MijnKNHS.

Promoveren en flexibel starten

In de klassen B t/m M2 mag je promoveren als je 10 winstpunten hebt gehaald en moet je promoveren als je 30 winstpunten hebt. In hogere klassen geldt een iets andere regeling, kijk in het disciplinereglement dressuur voor alle details. Nieuw sinds 1 april 2016 is de mogelijkheid om flexibel te starten. Flexibel starten betekent dat als je promoveert je ook nog in de lagere klasse mag starten totdat je 5 winstpunten in de hogere klasse hebt. Bij een stand van 5 winstpunten in de hogere klasse is de promotie definitief en mag je niet meer in de lagere klasse starten. Voorbeeld: 

 • Een combinatie heeft een stand van L1+12 en mag dus promoveren naar de klasse L2. Op 20 april promoveert de combinatie naar de klasse L2. Deze combinatie mag dan op wedstrijden (ook op één wedstrijddag) uitkomen in zowel de klasse L1 als L2. 
 • Op 20 juni is de stand L1+14 en L2+4 en start de combinatie op een volgende wedstrijd in de L1. Dat is nog steeds toegestaan, want in de L2 zijn nog geen 5 winstpunten behaald.
 • Op 12 juli start de combinatie op een wedstrijd in de klasse L2, met als resultaat een klassering van L2+5. Vanaf dat moment mag deze combinatie niet meer starten in de klasse L1.

 

Ander Nieuws

 • Deelnemers internationale wedstrijden 1 t/m 7 maart 2021
  Deelnemers internationale wedstrijden 1 t/m 7 maart 2021
 • Verslag dressuurforum 15 februari 2021
  Verslag dressuurforum 15 februari 2021
 • Beleef The Dutch Masters live *UPDATE*
  Beleef The Dutch Masters live *UPDATE*